2011. január 22., szombat

Csirkecomb, ahogy a fiaim szeretik

6 db felső comb
1 db kaliforniai paprika
1 db lilahagyma
2-3 db répa
2-3 ek olívaolaj
szárnyas fűszer keverék

A hagymát felkarikázva beleteszem a római tál aljába az olajjal együtt. Erre fektetem a szárnyas fűszerrel alaposan bekent combokat, majd ráterítem a felszelt kaliforniai paprikát és a répát. 180 fokon fedővel kb. 75 percig sütöttem, majd tíz percig fedő nélkül rágrilleztem. 

Krumplipürével tálaltam

Almás-fahéjas tejberizs

12 dkg rizs
4 dl 1,5%-os tej
3 dl víz
4 ek xilit
1 tk fahéj
2 db alma

A vizet elforralom a rizsről, majd hozzáadom a tejet, és még tíz percig lassú tűzön puhítom. Közben az almát megpucolom, lereszelem, megszórom a fahéjjal, hozzáadom a xilitet, és belekeverem a rizsbe. Pár percig együtt is főzöm őket (én forrásig) majd letakarva hagyom még puhulni és kihűlni. Tálaláskor még egy kis fahéjjal meg lehet szórni. Kóstolást szigorúan a gyerekre bízom. :D

:D

Kókuszos-áfonyás cookies



20 dkg puha vaj (én light margarint használtam)
5 dkg méz
1 tojás
10 dkg teljesikőrlésű tönkölyliszt
8 dkg fehér tönkölyliszt
csipet só
12 dkg kókuszreszelék
14 dkg aszalt áfonya



Először a vajat/margarint habosra verem, majd hozzáadom a mézet. Ez után a tojást, majd a lisztet, sót. Végül belekeverem a kókuszreszeléket és az áfonyát. Kis kupacokat halmozok a sütőpapírral bélelt tepsire, ellapítom őket, és 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 25 perc alatt készre sütöm. Nagyon finom nass lett belőle, bár a képek nem adják igazán vissza. :)

Fasírtgolyók


60 dkg darált hús (fele marha-, fele sertés)
2 tojás
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
3 tk pirospaprika
3 kk őrölt fekete bors
1 tk só
12 dkg tönkölykenyér (én egy megmaradt stanglit áldoztam bele)
fél liter tej

A tejbe beáztatom a kenyeret. Amíg ez ázik, az olajon megfonnyasztom a hagymát. A húshoz hozzákeverem az összes hozzávalót, és a kinyomkodott kenyeret. Golyókat formázok belőle, és mi olajspray-vel befújjuk a tepsit is, meg a golyókat is sütés előtt, hogy ne száradjanak ki, és ne égjenek oda. Hőlégkeverésen 180 fokon 40-45 perc alatt kész. (persze ez méretfüggő is, mi apróbb golyókat szoktunk csinálni). 

2011. január 17., hétfő

Túrós mikrós csokihabbal

2 ek light margarin
4 ek xilit
2 tojás
2 púpos ek zabkorpa
2 ek tej
2 ek pugingpor (nekem most csokis volt itthon)
25 dkg túró
habhoz:
maradék pugingpor
4 dl tej
2 ek xilit
2 dl tejszín

A margarint elkeverem a xilittel, majd hozzáadom a tojásokat, és azzal együtt is haborsa verem. Hozzáadom a zabkorpát, pudingport, tejet, végül a túrót. Kikent, korpával kiszórt jénaiban lefedve 8-10 percig mikróban 750 watton sütöm, majd fedő nélkül még 4-6 percig. Hagyom kihűlni, addig elkészítem a habot. A pudingporból, tejből, xilitből elkészítem a pugingot a szokásos módon, felverem a habot, ha kihűlt a puding, összekeverem őket. A kihűlt sütemény tetejére öntöm. Kimondottan finom, nem túl édes finomság az eredmény! (nekem a hab kicsit híg lett, ezért nem tudtam gusztusosabb képet készíteni. Majd legközelebb, addig meg ez van. :D )

2011. január 16., vasárnap

Sztroganoff-ihlette csirkemell



2 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek light majonéz
só, bors
1 nagyobb fej kaliforniai paprika
4-5 közepes csemege uborka
60 dkg csirkemell
2 szál póréhagyma
olívaolaj


Ez is amolyan mi volt itthon recept lett. :) A póréhagymát felkarikázom, és az olívaolajon megpárolom. A felkockázott csirkemellett sózom, borsozom, a hagymán megpirítom, hozzáadom a felkockázott kaliforniai paprikát. Együtt puhára párolom őket, majd leöntöm a tejföl-mustár-majonéz-csemege uborka karikákból készített szósszal. Felforralom, végül félreteszem. Teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült spagettivel tálaltam. 

2011. január 15., szombat

Ananászos joghurtos ital



1 friss ananász
1 nagyobb citrom leve
6 dl natúr joghurt
2 ek xilit
1 csapott ek őrölt gyömbér

Az ananászt apró darabokra vágom, turmix géppel pépesítem, majd belekeverem a többi hozzávalót. Érdemes előre hűtött hozzávalókkal dolgozni, és frissen fogyasztani, mert amit én hűtőbe tettem pár órára, kicsit kesernyés mellékízt kapott. Frissen nagyon finom! Akár reggeli italnak, akár nyáron a nagy melegben hűsítőnek remek!

Sajttal töltött köles ropogós



20 dkg köles
10 dkg sajt
1 közepes fej vöröshagyma 
2 ek olívaolaj (a sütéshez)
2 ek fehér tönkölyliszt
zabkorpa




A kölest az apróra vágott hagymával háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzöm, majd tető alatt hagyom kihűlni. Addig a sajtot felkockázom. A kölest összekeverem a többi hozzávalóval (én egy kicsit több lisztet tettem bele, és annyi zabkorpát, hogy gyúrható legyen, majd gombócokat formázok belőle, és mindegyik közepébe nyomok egy darab sajtot. Az olajozott tepsiben 180 fokon 15 perc alatt ropogósra sütöm őket. Bármilyen mártogatós készíthető hozzá, mi egyszerűen tejföllel ettük. Nagyon finom lett! :)

megj: megcsináltam hajdinával is - mert csak az volt itthon - és úgy is nagyon fini! Annyi, h. annak nem kell 3x-os víz, picit híg lett így, de tudtam kompenzálni, ill. a sütőben picit több idő kellett neki. anett

Sütőtökös-kókuszos golyók





1 közepes sütőtök
6-7 ek zabkorpa
2 ek karobpor
1 tk cikóriakávé
kb 2 cs. kókuszreszelék
3-4 ek méz






A sütőtököt a szokásos módon puhára sütöm. Közben a zabkorpából kását főzök annyi vízzel, ami ellepi. A meghűlt sütőtököt villával áttöröm, és a zabkásával összekeverem. Beleszórom a karobport, a kávét és egy csomag kókuszreszeléket (én 400 grammost használtam), végül édesítem a mézzel. Ebből a sűrű masszából gombócokat formálok, majd a másik csomag kókuszreszelékben meghempergetem őket. Fogyasztás előtt célszerű egy kicsit a hűtőbe tenni. (A képen látható mennyiség háromszorosát adja ki ennyi hozzávaló). 

Halrudak zöldséges rizzsel



1 dob. panírozott halfilé sütőben elkészítve
200 g zöldség mix
1 pohár rizs
só, bors
1 pohár tejföl
1 tubus krémsajt
egy ek mustár

Ez úgy született, hogy ne a snassz halfilé rizzsel legyen az ebéd. A zöldség mixet megpárolod, közben a tejfölt elkevered a mustárral, sóval, borssal, krémsajttal, majd az egészet ráöntöd a zöldségekre és ezzel együtt tálalod a szokásos módon elkészítet rizst és a sütőben sütött halrudakat.

2011. január 10., hétfő

Cukkinis tészta

egy jó kiadós adaghoz
5 dkg telj.kiőrlésű tönköly csavart tészta
2 ek olivaolaj
1 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
1 nagy szál póréhagyma 1/3-a
1 db kisebb méretű cukkini - kb. 15 dkg lehetett
só, bors
fél doboz natúr krémsajt (én o,2%-os fitt verziót használtam az Aldiból)
ízlés szerint reszelt sajt.

A tésztát sós vízben kifőzöm, lecsöpögtetem. Az olajon a 3 féle hagymát megfonnyasztom közben sózom-borsozom, majd a kockákra vágott cukkinit párolom meg rajta. Ha szükséges, pici vizet érdemes alá önteni, úgyis elpárolog, de így nem ég le. Mikor kész, a tűzről lehúzva elkeverem benne a krémsajtot, majd a reszelt sajtot és kész. Egyik kedvencem. Tálalás előtt még lehet reszelt sajttal gazdagítani.

Hússaláta

megj: azért jó, mert gyors, és maradék-újrahasznosító. Én a húsleves megmarad csirkéjét tettem bele :) bocs a mennyiségek vicces fogalmazásáért :P

egy adaghoz:
5-1o dkg hús (ízlés szerint)
1 jó marok kukorica
kb. 1o cm póréhagyma (zöldebb fele)
kb. 1o cm kígyóuborka
kb 1,5 dl tartármártás
A hozzávalókat - amit kellett apróra vágtam - összekevertem, és nyakon öntöttem a tartárral, teljes kiőrlésű kétszersülttel remek ebéd lett. A tartármártás nálam így készül: : só-bors-12%-os tejföl - kb. 3 ek -  light majonéz - kb. 2ek -, kevés mustár, pici édesítő, pici citromlé

2011. január 9., vasárnap

Krumplipürés egybesült

60 dkg darált pulyka- vagy csirkehús
90 dkg hámozott, felkockázott krumpli
1/2 cs. zöldség mix (ízlés szerint) vagy friss zöldségek
1 közepes fej vöröshagyma
2 dl paradicsompüré
2 tojás
3 dkg vaj
1 dl húsleves 
2 dl tej
2 ek olívaolaj
1/2 kk szárított kakukkfű
1/2 kk száított oregánó
só, bors

A sózott, borsozott húst az olajon a hagymával megpirítom. Hozzáadom a zöldségeket, és azokkal is pirítom még pár percig. Hozzáadom a paradicsomszószt, a fűszereket, és a húslevest. Addig főzöm, míg a leve besűrűsödik. A krumplit sós vízben megfőzöm, majd összetöröm, belekeverem a vajat, a tejet, és a tojássárgákat. A fehérjét felverem habnak, és óvatosan a krumplipürébe forgatom. Ha szükséges, ezt is sózom-borsozom. A zöldséges húst egy jénai aljára terítem, majd a krumplipürével befedem. 35-40 perc alatt 180 fokon készre sütöm. 



Káposztás pogácsa



50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1,8 dl langyos víz
1 tk kristálycukor az élesztőhöz

A töltelékhez:
50 dkg fejes káposzta
3 ek olívaolaj
őrölt fekete bors


Egy kevés cukros tejben felfuttatom az élesztőt, a margarint megolvasztom, és összekeverem a tészta többi összetevőivel. Ezután 5-6 percig dagasztom, majd meleg helyen, letakarva 35-40 percig kelesztem. Szerintem egy kicsit kevesebb folyadékkal jobb lenne, mert a tészta túl nedves volt így... Közben az apróra vágott, lesózott és kinyomkodott káposztát az olajon lepirítom, borsozom, és félreteszem hűlni. A megkelt tésztát nyújtódeszkán egy ujjnyi vastagra kinyújtom, majd egyenletesen rákenem a káposzta egyharmadát. Eztuán magam felé félig felhajtom a tésztát, aztán a másik, ellentétes oldalát is felhajtom, majd jobbról és balról is egymásra hajtom, és újra kinyújtom. Ezt a műveletet még kétszer megismétlem úgy, hogy a káposzta másik két harmadát is a hajtogatás előtt rákenem a kinyújtott tésztára. Végül másfél ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét késsel bevagdosom, és kiszaggatom. Sós vízzel megkenem a tetejüket, majd megszórom őket szezámmaggal. Végül kiolajozott/sütőpapíros tepsibe teszem, meleg helyen még 15-20 percig kelesztem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm őket. Mi meleg teával vacsira ettük. :)


2011. január 8., szombat

Grillezett halfilé

4 szelet halfilé
4 ek reszelt sajt
1 nagy gerezd fokhagyma
vaj
4 ek olaj
fél citrom leve
1 tk reszelt citromhéj
4 ek zabkorpa
1 ek szárított petrezselyem (persze lehet friss is)
1/2 kk őrölt piros paprika
só, bors
kis sajt a tetejére

A halfiléket sózom, borsozom, majd egy alufóliával bélelt tepsibe teszem. (Ha gyorsfagyasztott, előre ki kell olvasztani). Egy tálban összekeverem a zabkorpát, sajtot, fokhagymát, petrezselymet, paprikát, citromlevet, citromhéjat és olajat. Egyenletesen eloszlatom a halfilék tetején. Én sajtszelővel szeltem vajat, és egy-egy ilyen szeletet tettem a tetejükre. Mivel a reszelt sajtból még maradt, azzal fejeztem be a púpozást. Jó ötletnek bizonyult. :D Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készül el. Rizzsel tálaltam. A fiaim odáig voltak érte. :) 

Fehérboros-gombás-paradicsomos csirkeragu




60 dkg csirkemell
só, őrölt feketebors
4 ek olaj
2 kisebb vöröshagyma vastagabb szeletekre vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
20 dkg csiperkegomba cikkekre vágva
2 dl száraz fehérbor
6 kisebb paradicsom cikkekre vágva







A csirkemellett felkockázom, sózom, borsozom, és kevés olajon megsütöm, majd félreteszem. Ezek után a hagymát megpirítom, hozzáadom a gombát, sózom, borsozom, majd a borral felöntve megpárolom. (Én fele bor, fele víz arányban adtam hozzá a folyadékot a pároláshoz, de így is itenzíven kijött a bor íze. Viszont elég sok leve maradt a végére is, tehát szerintem elég kevesebb folyadék hozzá). Amikor a gomba majdnem megpuhul, beleteszem a csirkemellet és a paradicsomot (én koktélparadicsommal készítettem) és készre párolom. 
Hajdinával tálaltam.

Római tál ahogy sikerült

1,5 kg krumpli
pár szál répa
2 kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só, bors
1,5 kg színhús (mi karajt használtunk)
kakukkfű
oregano
borsikafű
kevés olaj


Az agyagedényt beáztatod, amíg az előkészületek folynak. A krumplit tetszés szerint kockázod, vagy karikázod, ez kerül az aljára. A húst jól beirdalod, belemasszírozod a fűszereket, és a fokhagymát, ráfekteted a krumplira, majd a zöldségeket tetszőlegesen felvágva elhelyezed a krumplin a hús körül. Lehet a krumplival rétegezni a zöldségeket, talán úgy még jobban vegyülnek az ízek. Sütés előtt kevés olajjal meglocsolod. Mi 3,5 órát sütöttük 180 fokon. 

Zabpelyhes sütemény


A tésztához:
20 dkg zabpehely
1/2 l langyos víz
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 ek xilit
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1-2 csipet só
1 dl olaj




A krémhez:
6 dl tej
5 dkg vaj vagy margarin
1/2 citrom reszelt héja
1 cs van. cukor
1 csipet só
3 púpozott ek kukoricakeményítő
1 ek zabpehelyliszt
3 ek xilit

A zabpelyhet fél órára beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje (abból a fél literből, amit előír). Mikor felszívta a vizet, összekeverem a többi hozzávalóval. Egy nagyobb tortaformát kikenek, beleöntöm a tésztát, és 170 fokos sütőben 40-45 percig sütöm. Amíg sül, elkészítem a krémet. Felmelegítek egy lábasban 4,5 dl tejet, beleteszem a vajat, citromhéjat, vaníliás cukrot, csipet sót, és habverővel való folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a maradék tejben elkevert keményítőt, és zabpehelylisztet. Felforralom, hozzáadom a cukrot, de már nem főzöm tovább. A forró krémet öntöm a tésztára, és annak a tetejére tetszés szerint gyümölcsöt teszek. Eredetileg eperrel írja, de nekem most meggy volt itthon. Tálalás előtt érdemes néhány órára hűtőbe tenni. 

Rántás helyett

Találtam egy jó cikket ezzel kapcsolatban. A lényeg:
A hagyományos módszerek (rántás, habarás, stubolás, legírozás) nehezebbé, kalóriadúsabbá, zsírosabbá teszik az ételeket. 
Az egészségesebb eljárások nem terhelik meg a gyomrot, könnyebbé teszik az emésztést:
- sűrítés burgonyával. Megfőzzük, összetörjük, és úgy sűrítünk vele, vagy 5 perccel az előtt, hogy kész az étel, belereszeljük. 5 dl folyadék sűrítéséhez 1-2 közepes burgonyát használjunk.
- étkezési keményítővel. A keményítőt folyadékban először feloldunk, úgy adjuk a forró ételhez. Ezt a fajtát frissen érdemes fogyasztani, mert újramelegítés után folyósabb állagú lehet. 5 dl folyadékhoz 2 evőkanál keményítő, kevés vízben elkeverve.
- saját magával. A megfőtt ételből kiveszünk egy kisebb adagot, turmixgéppel pépesítjük, visszaöntjük, és felforraljuk az egészet. 
- csicseriborsó-, kukorica- és rizsliszttel. Kevés folyadékkal elkeverve alkakalmazzuk A rizsliszttel érdemes vigyázni, mert csak később látszik a hatása. A csicseriborsóliszt esetén 3, rizslisztnél 2-3 ek a főzőlével elkeverve a kukoricalisztnél 1 ek a zöldségek tetejére szórva, majd elkeverve használatos 5 dl folyadék esetén.
Forrás: HarmoNet Nagyi konyhája (ott találtok hozzá recepteket is:

2011. január 7., péntek

Szendvicskrém

megj: hűtőtartalomból és kedvből indultam ki, és nagyon finom, gyors harapnivaló lett belőle! :)
 
4-5 szelethez:
1/3-ad kígyóuborka 
light "cottage cheese"
póréhagyma
só, bors
1 főttojás
 1o-12 szem olivabogyó
A fentieket felkockáztam és összekevertem, mivel a "cottage cheese" nem csak darabos, de van krémesebb leve, nem öntöttem rá mást, csak fűszereztem. Teljes kirőrlésű ropogós szelet volt otthon, ezekre halmoztam rá a feltétet.




Készült olyan verzió is, amikor alákentem egy kis paradicsomos pesztót, és úgy jött rá a feltét, így még finomabb volt, kiemelte az ízeket. Sőt, néhány szelet jalapeno-t is tettem egyik-másik tetejére, m. szeretem az erőset! :) Szabadon variálható!

2011. január 5., szerda

Zabfasirt zöldségraguval

Képen látható mennyiséghez (kb 2 adag)

25 dkg friss vagy mirelit vegyes zöldségmix
1,5 dl főzőtejszín
o,5 dl tej
só, bors,
2 ek olivaolaj
1 ek tk. tökölybúzaliszt
étvágy szerinti zabfasírt mennyiség (nekem volt lefagyasztva, egy 2oo g-os csomagot harmadoltam)

Az olajon megpároljuk a zöldésmixet, sózzus-borsozzuk. Mikor már majdnem kész, megszórjuk a tönkölyiszttel, majd felengedjük a tejszínnel és tejjel és épp hogy összeforraljuk keverve és figyelve, h. ne kapjon oda. Szükség szerint után-ízesíthetünk.

A zabfasírtot kaptam, fokhagymás ízesítésű volt, aminek már egyharmadát korábban elhasználtam, így most kikaptam a második harmadot a fagyasztóból. Én nem bő olajban sütöm, hanem golyók helyett lapos fasírtokat készítek, kb. 1 ek olivaolajat öntök egy palacsintasütőbe, felfrorrósítom, majd mindkét oldalát átsütöm, picit szeretem, ha barnább. Gyorsan megvan, és finom kaja! :)

2011. január 4., kedd

Kuglóf



50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
20 dkg xilit
10 dkg szárított vörösáfonya
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 dl olaj
1 citrom leve és héja
1 kk bourbon van. cukor
1-2 csipet só

Elöljáróban annyit, hogy ezt a receptet megtaláltam, és irtóra meg akartam csinálni. Így is tettem. De a tészta nem kelt meg. Fogtam arra, hogy fagyasztott élesztővel csináltam, és kicsit sikerült a tejet túlmelegíteni, aztán tettem hozzá porélesztőt is, de az sem segített. Lapos lett, és nem sült át. Nem hagyott nyugodni a dolog, meg akartam csinálni!!! Újra elkészítettem, ezúttal friss élesztővel. Gyönyörűen fel is futott, bedagasztottam a tésztát, hagytam kelni, de ismét nem kelt meg. Kisütöttem, és ugyan megint tömör lett, de ezúttal megsült és ehető volt. De már annyira idegesített a dolog, hogy adtam neki még egy esélyt. Most porélesztőt használtam, hátha. Mondanom sem kell, semmi nem történt, úgyhogy feladom... De már annyi energiát fektettem bele, hogy gondoltam felteszem. És tényleg az íze jó. Ha valakinek sikerül lazára csinálni, szóljon. :D Tehát a recept:
Az élesztőt a szokásos módon felfuttatom (a felfuttatáshoz nem jó a xilit!!!) Hozzáöntöm a többi hozzávalóhoz, és megdagasztom (az olajat csak a végén, lassan adagolva adom hozzá). 40 percet meleg helyen kelesztem. Kikent kuglóf formában még 15 percet pihentetem, majd 40 perc alatt 180 fokos sütőben hőlégkeverésen megsütöm. Habos kakaóval kimondottan finom. :D

Csokis gombóc



1/2 kg burgonya
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tojás
12 kocka étcsoki 
10 dkg darált dió
1 tk őrölt fahéj
3 ek méz

A krumplit enyhén sós vízben megfőzöm, engedem kigőzölni, majd krumplinyomóval pépesítem. Mikor majdnem kihűlt, hozzáadom a lisztet, a tojást és 1-2 csipet sót. Alaposan összekeverem, majd 12 gombócot formázok. Mindegyik közepébe egy kocka csokit teszek, majd forró, de nem lobogó vízben megfőzöm. Miután feljöttek a víz tetejére, még 2-4 percig főzöm őket. Mikor kész, megforgatom a darált dióban, tálaláskor meghintem fahéjjal, és csorgatok rá egy kis mézet.

Tönkölykenyér




450 g teljesk kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 ml tej
80 ml víz
1 cs porélesztő
2 tk kristálycukor
1,5 tk só
25 g vaj/margarin

A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütőbe. Elvileg ezt is szisztematikusan kéne, de nekem nem volt különbség ha úgy tettem, vagy ha csak beleszórtam. Tehát a hozzávalókat beletettem, és teljes kiőrlésű programon indítottam. Nálam ez 3óra 40 perc. Másnap is finom, puha. 

Falafel



20 dkg csicseriborsó (ha nem konzerv, elkészítés előtt fél napig áztatni kell)
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt római kömény
1 kk őrölt koriander

bors

A darált csicseriborsót összekevered a többi hozzávalóval. Kicsit pihenteted, majd golyókat formálsz belőle. Én olajspray-vel fújtam be a tepsit, és a golyók tetejét is. 180 fokos sütőben ropogósra sütöd. Nekem kicsit világos maradt akkor is, amikor már megsült. A külseje ropogós lett, de a belseje puha maradt. Nekem kicsit sok volt hozzá ennyi koriander, nagyon elvitte az ízét, de alapjában véve finom, és különleges.
Mi a mézes répasalátával fogyasztottuk.

Mézes répasaláta



4 szál nagyobb répa
1 ek méz
1 citrom leve
2 ek pirított szezámmag
fél csokor petrezselyem

A répákat lereszelem, hozzáteszem a többi hozzávalót és összekeverem. Eredetileg még egy kis hagymacsírát is írt a recept, de elfelejtettem venni. :) Így is remek volt!

Fetával töltött paprikatekercs



3 db kaliforniai paprika
20 dkg feta
2 ek pesto szósz
fogvájó

A paprikákat sütőben megsütöm, amíg fekete foltok lesznek rajta. Én 200 fokon sütöttem kb. 20 percig. Mikor kihűlt, a héja ragyogóan lehúzható. 3 cm-es csíkokra vágom őket. A recept hosszanti csíkot írt, de a képen látszik, hogy keresztben logikusabb, mivel könnyebb lesz feltekerni. Tehát kihűlt, lehúztam a héját, csíkokra vágtam. Megkentem pestoval, tettem rá összetört fetát, feltekertem, és fogvájó híját hústűre tűztem őket kettesével. A paprika édes volt, a feta sós, és együtt valami hihetetlen finom hatást ért el.

2011. január 2., vasárnap

Gombamártás

50 dkg csiperke
néhány kanál olivaolaj
fél fej vöröshagyma
só, fehér-, és feketebors
3 ek zabpehelyliszt
2 dl főzőtejszín

Az apróra vágott hagymát az oliván üvegesre pároljuk, majd rátesszük a felszelt gombát, sózzuk, borsozzuk. (A gombát félbe, majd a feleket is hosszant szeltem, így szerintem szebb, de van, aki lereszelni szereti). Fedő alatt készre pároljuk. A lisztet ráhintjük, elkeverjük, majd a tejszínt is ráöntjük, az egészet óvatosan - h. a gombát ne törjük össze - csomómentesre keverjük és összeforraljuk, érdemes azért kikapcsolás előtt megkóstolni, esetlegesen utóízesíteni.

2011. január 1., szombat

Padlizsánkrém

Családi kedvenc, igazi csemege télen

megj: ez nyárvégi előmunkálatokat igényel: jófajta (nem apró, utolsó szedésből, m. az annyira nem finom) padlizsánt parázson készre - azaz teljesen puhára - kell "füstölni" majd NEM FÉM eszközzel - nekünk sikerült csupán kézzel - megpucolni, majd fa-, vagy műanyag késsel csumájától, esetleges hibáitól megfosztani. Kb 35-40 dkg-s kiszerelésben ilyen formában szoktuk lefagyasztani. Ez kicsit macera, de nagyon megéri m. télen csak ki kell kapni a hűtőből kiolvasztani és összedobni :)

1 cs. füstölt padlizsán
4 "nagy nyomásnyi" majonéz light
fél doboz nagy tejföl (12%-os)
só, fehérbors, szerecsendió
citromlé
pici édesítő (pl. xilit)
mustár
(főtt tojássárgája)

Gyakorlatilag ízes tartár-mártást készítünk a fentiekből, amit szánk íze szerint ízesíthetünk. A recept Flórától származik, aki ismerettségi körünkben a messze legjobban készítette a krémet, mígnem volt kedves és közkinccsé tette a receptet, aminek két fontos eleme van: a megfelelő füstölés (kerti parázson) és a főtt tojássárgájának hozzátétele a tartár mártásba! :) Azóta igyekszünk mi is a hozzá legközelebb eső ízvilágot eltalálni, egyre nagyobb sikerrel. Friss v. pirított tönkölykenyérrel/stanglival/zsömlével is kíváló!

Zellerkrémleves

kb 8 főre (függ attól, ki mennyire sűrűn szereti)

1 nagy fej zellergumó (az enyém , 80 dkg-os volt)
1/2 vöröhagyma (reszelve v. apró kockára szelve)
3 ek olivaolaj
1 l forralt víz
2 húsleveskocka
só, fehérbors, curry
kevés (kb. 1 dl) főzőtejszín (ez csak 10%-os)
A zellert megpucolom, kb. 2x2 cm-es kockákra szelem. Az olajon megfuttatom a hagymát, erre teszem a zellert, sózom-borsozom (én pici curry-t is tettem bele h. pikánsabb legyen) és kicsit "pörkölöm" benne, esetlegesen nagyon kevés vizet alá öntve, épp annyit h. ne égjen le, de ne annyit h. főzni lehessen benne... Mikor picit már van színe, felöntöm a frissen forralt vízzel (ezzel így időt lehet spórolni, ill. ha többet teszünk bele, akkor hígabb lesz, de mi szeretjük ha sűrűbb és krémesebb) és beleteszem a 2 leveskockát. Puhára főzöm, mikor kész, botturmixxal jól összekeverem, szükség esetén utánízesítem. Belecsorgatom a tejszínt, és összeforralom, ha szükséges, még picit lehet mixelni, hogy jól elvegyüljön benne minden. Most éppen szezámmaggal és hántolt napraforgó maggal tálaltam.

Worcesteres pulykamell

kicsit nagy adag, de 10-en ettünk belőle és még maradt kb. 2 porciónyi

1kg 20 dkg pulykamell
1 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
1 szár póréhagyma
3 ek olivaolaj
só, fehérbors
oregánó
1 dl worcester szósz (ízlés szerint picit több)

A lila és vöröshagymát üvegesre párolom az olajon egy serpenyőben, majd beleteszem a póréhagymát is. Erre teszem a csíkokra vágott pulykamellet - amit sózok-borsozok - és picit megfuttatom, míg fehér nem lesz, majd átteszem egy vastagabb aljú edénybe, ahol puhára tudom párolni. Áthelyezés után ízesítettem még sóval-borssal, ill. szórtam meg oregánóval ízlés szerint (kb. 3-4 tk.) és locsoltam meg a W.szósszal. Készre pároltam.
A serpenyőben mexikói vegyes zöldséget pároltam közben egy kis olivaolajon és póréhagymán, ill. főztem ki hozzá hajdinát is (hasonlóan elkészítve, mint a rizst). Laktató, változatos ízű ebéd lett. A család hagyományosabb ízeit kedvelő tagjai szerint kicsit túl intenzív lett az íze, a másik felének meg pont emiatt tetszett, tehát a szósszal eszerint kell bánni.

Almás-csokis-zabpelyhes süti

kb 25x25-ös tepsihez:
16 dkg liszt (tk. tönkölyt + zabpehelylisztet vegyítettem)
12 dkg light margarin
12 dkg cukor (fruktózból használtam 7 dkg-ot + kis xilit)
2 tojás
3 csipet szódabikarbóna
3 nagyobb alma
étcsoki v. tortabevonó (1 tábla)
kakaópor (ízlés szerint)
4 ek zabpehely
fahéj
Először a száraz, majd a nedves hozzávalókat összekverem.  Az almát lereszelem, kinyomkodom, ízesítem cukorral és fahéjjal, majd a kikevert tésztához adom, jól összekverem. A végén teszem bele a zabpelyhet és az apróra tördelt csokit. Előmelegített sütőben 40 percig sütöm, ill. tűpróbáig, nekem többször vissza kellett tennem, kicsit folyt a belseje, de a végén nagyon fini lett, kicsit brownie-s feeling :)

Morzsás süti (almás)

A képen látható mennyiséghez
1 kg alma
1 bögre zabpehely
1/2 bögre liszt (én mixeltem: tk. tönkölylisztet, zabpehelylisztet (kb. ugyanannyi arányban) és kevés zabkorpát vegyítettem)
1/2 bögre cukor (fele fruktóz-fele xilit lett)
15 dkg margarin (light-ot használtam)
fahéj
2 maroknyi darál dió
Tálaláshoz: vaniliaöntet vagy vaniliafagyi

sütés előtt
sütés után


vaniliafagyival :)
Az almát megpucoltam, felszeltem nem túl apró kockákra, majd megszórtam fahéjjal. Erre kellene a cukor, de én véletlen a tésztába tettem, úgy sem volt rossz, bár picit ragadósabb lett, tehát talán célszerű az almát cukrozni :). A zabpelyhet és a liszkeveréket elkeverem, elmorzsolom a margarinnal. Lehetne még lekvárt is tenni bele, de én kihagytam, m. így is ragadt picit (ezért is jött az öltet és tettem bele pici diót is). A tepsi aljába szórjuk az almát, a "tésztát" pedig egyenletesen elmorzsolgatom a tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsül. (ha nem meleg épp a sütő, az sem baj, akkor annyival több perc kell neki. Vaniliafagyival tálaltam, mindenkinek jobban csúszott :)

Tönkölylisztes palacsinta

Zabkorpás verziót is írtunk már, de ha kedesebb az időd, íme egy jó recept:
(kb. 7 db elkészítéséhez, ez kiadósabb, mint a hagyományos!)

2 nagy tojás
1 pohár tej
¾ pohár teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 tk olaj
csipet só



Hozzávalókat összekeverm, ha van időm néhány percig állni hagyom, de azonnal is süthető, az első előtt kikentem a serpenyőt, utána viszont már nem és nem ragad!
Ízlés szerint édesen és sósan is fogyasztható, a képen tejfölös-sajtos verzió látható. Ha édesen szeretnénk, a tésztába is tehetünk 2-3 csipet édesítőt, de vigyázat, így könnyebben ragadhat!
Kívánunk minden kedves olvasónak egy nagyon boldog, áldott új évet! Reméljük, ami 2010-ben elindult itt, 2011-ben mindannyiunk hasznára válik majd. :) Jó főzést-sütést!