Az alapok

Tehát akkor a diétáról. Nem is tudom hol kezdjem. A lényeg, hogy Norbitól indultunk. Régen már fogytam vele 8 kilót, úgyhogy nagyjából tudtam az alapelveket. De nem vettünk Norbi termékeket, és nem tartottuk be a kódokat sem teljes mértékben, csak az alapokat adaptáltuk.  A finomlisztet felváltotta nálunk a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt. Mivel karácsonyra kaptam kenyérsütőt, így azzal sütöttem a kenyeret minden nap. Azóta van egy nagyon jó receptem, amiből zsömlét, és sajtos stanglit szoktam sütni. Most inkább azokat esszük. A tejtermékekből is zsírszegényt használunk. Aztán pl. majonézből light-ot (ami durva, mert a lightban 270kcal van /100 gramm, míg a simában 730!!!!!) Tehát ilyenekre figyeltünk oda.


Aztán gyűltek a receptek innen-onnan. Tehát vacsorára ugyanúgy eszünk kenyeret, sokat sütizünk, és mégis tartjuk a súlyunkat. :) Peti 21, én 22 kilót adtam le. Igazából azért lehet nehéz ráállni egy ilyenre, mert nem tudja az ember, hogy hol kezdje. A legtöbb receptnél csak oda van írva, hogy ennyi ez, annyi az, de hogy hol lehet kapni... Szóval talán ez egy másik kulcsfontosságú elem. Egy táblázatban összeszedtük nektek, hogy mit hol szerzünk be jelenleg. Természetesen ha tudtok jobb árat, jobb beszerzési helyet, szóljatok!


 Az édesítés a legösszetettebb kérdés. Ha nincs kisgyerek, nem szoptatsz, nem vagy terhes, stb. akkor használható édesítő, mi a pötyit használtuk  a por alakúból, mert annak volt a legkevésbé mellékíze. Folyékonyból pedig az ezerédest. Igazából sokan vannak ellene, mi úgy voltunk vele, hogy az ember nem akar egész életében fogyózni, és mire letelik az a pár hónap, a súly megtartásához kisebb erőfeszítés is elég, és lehet váltani. Mi mostmár egyáltalán nem használunk mesterséges édesítőket, ugyanis lehet kapni természeteseket. Csak az a baj, hogy arany árban mérik őket. Amiket mi használunk, a nyírfacukor és a xilit, amik növényi eredetű cukrok. Ezekről részletesebben a "szótár" részben olvashatsz.
Olajban semmit nem sütünk, mindent sütőben készítünk el. Vettünk olaj spray-t, hogy ne száradjanak ki a dolgok, de mégse szívják meg magukat, és így nem is hízlalnak. :) A panírozás pl. úgy néz ki, hogy liszt helyett zabpehelyliszt, tojás, zabkorpa, és sütéskor alulról is lefújom a spray-vel meg felülről is, majd sütőben kisütöm. Nem nagy ördöngősség, mégis a sok kicsi sokra megy. :) Mostmár mondhatom, hogy egy éve csináljuk, és igazából nálunk ez lett a normális étkezési forma. Az emésztésemet olyan sziten rakta helyre, ahogy soha nem gondoltam volna, hogy rendben lesz. Régen sokat küzdöttem a gyomorsavval, nyoma sincs, és még egy tuti dolog, főleg nők számára: eltűnt a narancsbőröm. Régen hallottam valakitől, hogy a cukor felel érte, de nem hittem. Mostmár én is így gondolom. :)
Aztán olyan alapvető dolgok, hogy éhesen nem mentünk vásárolni, mindig összeírtam előre egy hónapra a pontos kaját, csak ahhoz vásároltunk, így nem volt az, hogy együk meg ezt is meg azt is, hogy ne menjen tönkre, és nem utolsó sorban anyagilag sem volt mindegy. Valamint felkészültnek kell lenni, mert ha elindul az ember valahova, útközben nem fog olyan ételeket kapni, amik beleillenének ebbe a fajta étkezésbe. Mostmár mondjuk lelkiismeretfurdalás nélkül megállok egy mekiben, vagy letolok egy túrós buktát, mert nem akarok tovább fogyni, és néha-néha belefér. De ésszel, és mértékkel. :D


Persze baromi fontos a mozgás. Na mondjuk én brutálisan nyomtam, mert heti kettő úszás, egy lovaglás, és három futás volt a heti mozgásom... De ez a fogyós szakasz volt...
Aztán nagyon fontos, hogy nem volt nasi napközben. Reggeli, ebéd, délután egy kis diétás süti, este pedig vacsi, és mindig minden mértékkel. A mérték az volt, hogy ne legyünk éhesek, de ne is zabáljuk tele magunkat. A fogyó szakaszban persze a vacsira nagyon odafigyeltünk, de mostmár pl. tönkölykenyér simán megy. És szerintem semmi sem igazolja jobban ezt a fajta étkezést, mint hogy én az első öt hónapban leadtam azt a 22 kilót, és a következő 6-ban semmi nem jött vissza!!!
Észrevettem magamon, hogy mostanában elég sokat tudok ilyen témában regélni... És kezdem érteni, hogy pl. Norbinak is miért olyan fontos, hogy az emberekkel tudassa, hogy változtatni kell! Mert igazából ha benne vagy, semmi bonyolult nincs benne, mégis az egészség szempontjából hihetetlen sokat számít!
Aztán nagyon sok jó dolgot vettem Szoó Judit oldaláról. Receptek, ötletek... Nagyjából ő is azokra az alapokra épít, amikre mi, csak én nem veszek Norbi lisztet, amit ő sokmindenhez ír, vagy nem használok már mesterséges édesítőt. De ötletekért nagyon jó végignézni! :)

"Szótár":
Természetes édesítők:
Xilit: A xilit egy természetes és biztonságos édesítőszer a cukor és a mesterséges szerek mellékhatásai nélkül. A cukorhoz képest a xilit 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, valamint mérsékli a fogszuvasodást. Bővebben: Xilit

Nyírfacukor: A nyírfacukor ugyanúgy néz ki és ugyanúgy használható, mint a hagyományos cukor, ugyanakkor mintegy 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz. Számos, szervezetre gyakorolt jótékony hatása van: nem hizlal, nem savasítja a szervezetet, antibakteriális hatású, segíti az emésztést, nem rontja a fogakat. Bővebben: nyírfacukor

Fruktóz (gyümölcscukor): A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. Bővebben: fruktóz

Nádcukor: A finomítatlan nádcukorban megmaradnak azok az értékes tápanyagok (vitaminok és nyomelemek), melyek hasznosak szervezetünk számára, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. A finomítatlan nádcukor megemésztése tehát egyrészt nem terheli le a szervezetet, másrészt a szénhidrátokon túl más hasznos tápanyagokkal is szolgál a szervezet számára. Bővebben: nádcukor

Sütnivalók/főznivalók:

Tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű, illetve fehér):A közönséges búzához képest ez a gabonafajta megasabb fehérjetartalommal rendelkezik és aminosavtartalma is nagyon kedvező. Napi 10-15 dekagramm teljesörlésű tönkölykenyér biztosítja az ember napi aminosav, vitamin- és ásványianyag szükségletét. Bővebben: tönkölybúzaliszt 

Zabkorpa: A kutatási eredmények alapján az a következtetés vonható le, hogy akik koleszterinszintjüket a biztonságos határok között akarják tartani, a zabkorpa rosttartalma a legmegfelelőbb.
A zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz, a vér koleszterinszintjét a jól oldódó rostok csökkentik. A másik előny az, hogy a vércukorszint normális értéken tartását is elősegítheti. Bővebben: zabkorpa

Zabpehelyliszt:A zabból készített különböző finomságú liszteket ételekbe keverhetjük, vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni konyhatermékeket (palacsinta, lepények, ételek besűrítése, kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele. Bővebben: zabpehelyliszt

Hajdina: A népi gyógyászatban régóta használják érrendszeri-keringési zavaroknál. Rutinsav tartalma miatt növeli az érfalak rugalmasságát. Hatásos magas vérnyomás, sugárkárosodás esetén is. Kínában főzetét baleseti sérülések, lumbágó, menstruációs fájdalmak, marások-csípések kezelésére is alkalmazzák. A hajdinában található a legtöbb magnézium, kalcium, aminosav és kiemelkedő a fehérje tartalma is. Tartalmaz B17 vitamint is, amelynek fontos szerepe van a rák megelőzésében. Bővebben: hajdina

"Beszerzési helyek":
Folyamatosan frissülő, általunk legjobbnak talált árakkal:
Árkád - aluljáró szint, biobolt:
zabkorpa 0,5 kg 470 ft körül
Müller:
teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 340 ft/kg
Maglódi Auchan üzletsor fitopont:
zabpehelyliszt 370 ft/kg (valószínű a többi helyen is nagyjából ennyibe kerül, de mivel az nálam nagyon lassan fogy, és én itt vettem, és ennyiért, ennek az árát tudom)
A zabpehelyiszt tényleg lassan fogy, én az Árkádban 165(!) Ft-ért vettem legutóbb, és nem is írták h. akció lett volna... (anett)
xilit 2000 ft/kg Az Auchanos fitopontban!


Aki fogyni szeretne, segítségére lehet egy havi étrend, ami nálunk például bevált. A receptek nagy részét a blogban megtalálod hozzá. Egyetlen hozzáfűznivaló, hogy ahol tészta van, ott természetesen nem sima tésztát kell érteni. Szoktam tönkölybúzából száraztésztát készíteni, de venni is lehet, és pl. spagettit, vagy pennét én is venni szoktam. A lasagne-hoz, túrós tésztához, vagy amihez széles metélt kell, nem veszek tésztát, ezeket megcsinálom én. :) Mondjuk aki nem ismeri a tönkölybúzalisztet, vagy nincs hozzászokva, arra azért fel kell készülni, hogy enyhén kesernyés íze van.
Tehát az egy havi étrend (reggelit nem írtam, mert ott szinte bármit lehet...) Ez csak egy minta, legyetek kreatívak... :






Nap

június 1.    

Ebéd

sült túrógombóc
Vacsora

hagymás tojásrántotta
június 2.

tojásos nokedli
gyümölcs, joghurt
június 3.

krumplileves, palacsinta
virsli, paradicsomsaláta
június 4.

lasagne
tejfölös kukorica, sonka
június 5.

parileves, sztrapacska
cézár sali
június 6.

rakott zöldség
roston csirke tejfölös ubisalival
június 7.

mexikói
rántott sajt, natúr joghurt
június 8.

sonkás-sajtos pulykatekercs
gyümölcssaláta
június 9.

húsleves, rizsfelfújt van.sodóval
virsli sajttal sütve
június 10.

rántott karfiol rizzsel
gyümölcsturmix
június  11.

pörkölt nokedlivel
sült hal zöldségekkel
június 12.

párolt zöldség sajttal
csirkesaslik
június 13.

sóska/spenót sült virsli
palacsinta
június 14.

gyros pitában
görögsali
június 15.

sonkás-sajtos muffin, fokh.tejföl
gyümölcstorta (zabkorpás piskóta)
június 16.

töltött padlizsán
eperturmix
június 17.

római tál
főtt tojás sonkával, sajttal, tejföllel
június 18.

csirkeleves hamis grízgaluskával
meggyes édesség (zabkorpás)
június 19.

derelye
sonkás melegszendvics
június 20.

rántott hús, krumplipüré
hamis tejberizs (puffasztott rizzsel)
június 21.

gyümölcsleves, sajtos tészta
(ubi, újhagyma, feta) roston csirke
június 22.

töltött paprika
puding
június 23.

virslipörkölt nokedlivel
almás-túrós
június 24.

rizseshús csemegeubival
tonhalkrém  puffasztott rizzsel
június 25.

krumplifőzelék , rántott párizsi
gyümölcs, joghurt
június 26.

rántott hal tartárral, rizzsel
sült virsli, rántotta
június 27.

gulyásleves, túróstészta
meggyturmix
június 28.

steak, tepsis burgonya
túrókrémmel töltött paradicsom
június 29.

rakott karfiol
roston hús tzatzikivel
június 30.

rántott gomba rizzsel
tonhalas rántotta


Will be translated soon...