Mozgás

"Az alapok"-nál csupán a mozgás fontosságát említettük, de gondoltuk hasznos lehet egy külön rész, ahol szót ejtünk a különböző mozgás-formákról, hogy hogyan is kezdjünk hozzá, néhány tippet felvonultatva, hiszen mindannyian tudjuk hogy az első lépések a legnehezebbek.

Az egészségesebb életmódhoz nem csak az egészségesebb táplálkozás tartozik hozzá, hanem a mozgásszegény életmódunk felszámolása is. Valójában az egész egy szemlélet-váltást igényel, egyfajta tudatosságot és választást, mit teszek meg, és mit nem. Ha már ezen a kettőn tudunk módosítani, sokat tettünk az egészségünkért, hiszen még így is akad bőven olyan környezeti tényező, amit nem nagyon tudunk megváltoztatni/befolyásolni, pl. stersszes élet, hatalmas tempó, sok helyen való megfelelés, környezetszennyeszés....

Első lépések:
Szerintem a legtöbb dolgog agyban dől el, így itt is egy tudatos döntést kell hozni, h. márpedig bizony h. belefér az életünkbe a mozgás. Nem feltétlen kell terembe lerohanni v. aerobic órára járni - persze ezek is nagyon jók tudnak lenni, ha megtehetjük - hanem átgondolni a nap/heti rendünket, honnan csippehthetünk egy fél órát-órát, amit mozgással tölthetünk.

Sokszor már az is segít, ha átgondoljuk a napi tennivalóinkat, lehet hogy ott is akad olyan helyzet, amit megragadhatunk. Pl. 1-2 megállóval hamarabb leszállunk a munkahelyünk előtt, és gyalogolunk buszozás helyett, vagy ha reggel szorít az idő, mindezt inkább hazafelé tesszük. Vagy esetleg a gyerekért az oviba - nyilván ha reaális távolságban van - netán gyalog megyünk el.

Egy-egy esti séta is sokat tud lendíteni az első lépések szakaszában. Akár egyedül - miközben kiszellőztetjük a fejünket a napi zsongás után - akár a párunkkal, ami programnak sem utolsó. (40 perc séta kb. 300 kalória elégetésére szolgál, méghozzá zsírból!)

Ha esetleg többet ettünk a kelleténél egy ebédből vagy vacsiból, sokszor inkább esne jól ledőlni a díványra, vagy az ágyunkba egy kis szundítás végett, de ne felejtsük el, ez a legrosszabb amit tehetünk! Apró trükk csupán, ha ilyenkor is egy könnyedebb jó fél órás sétát választunk, vagy ha egyáltalán nem tudjuk magunkat rávenni, akkor végezzünk egy kis házimunkát - mosogatás, konyha/előszoba rendbetétele, felmosás stb. - és inkább ezután dőljünk le pihenni, máris sokkal kevésbé terheljük meg a gyomrunkat és megelőzhetjük a zsírlerakódást.

Sport:

Futás: Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a futás/kocogás, amit a lakókörnyékünkön is megejthető, bár azért a nagyvárosokban lakók - nyilván nem a kertvárosiak - gondolják át az utcán való futást a szmog miatt. (40 perc futás kb. 300 kalória elégetésére jó, szénhidrátból).
A futást jól fel kell építeni, m. ha nulla mozgásról indulunk és túl magasra tesszük a mércét kifulladunk, és rossz tapasztalattal gazdagabban hagyjuk a csudába az egészet. Az elején még az is jó, ha futunk - sétálunk - futunk - sétálunk, és fokozatosan építjük fel a futással töltött szakaszokat. A neten jónéhány eddzéstervet, hasznos infókat találunk. PL.: http://futas.lap.hu/, http://www.testformazas.hu/futas.php

Előnye: a nap bármely szakaszában űzhető, olcsó
Hátránya: térdizületeseknek a beton nem tesz jót, városban lakóknak a levegő szennyezettsége hátrány, időjárás-függő, monoton: tehát kitartás/akaraterő kell hozzá

Konditerem: Ha nincs sportolói múltunk, az első szakaszban mindenképpen érdemes személyi eddzővel kezdeni, ugyanis a rosszul elvégzett feladatok, nemhogy nem hatékonyak, de sokszor egészségkárosítóak is (pl. izületi sérülések). Miután megtanultuk mit-hogyan, milyen ismétlésszámmal kell elvégezni, már magunk is végezhetjük a különféle kardió-eddzést ill. izomformálást/erősítést.

Előnye: időjárás álló, szakember felügyelete
Hátránya: a bérlet költséges tud lenniAerobic és hasonló mozgásformák:
pl. zumba, step-aerobic, alakormáló-torna stb.
Főként a kezdeti stádimban jó az, ha az ember nem csak nagy elhatározással van, de szereti is azt, amit csinál. Ezek a fent felsorolt mozgásformák élvezetesek, jó hangulatúak, és a végén valóban úgy érzi az ember - a fáradság mellett -  mintha kicserélték volna. Előnyös, mert az oktató - ha jól végzi dolgát - nem csak hangulatot és tempót dikátál, de odafigyel a résztvevők helyes gyakorlatvégzésére és korrigál ha szükséges. Jó az is, h. akiknek mindig sok dolguk van, be tudják táblázni h. melyik nap hánytól van óra, és akkor mindegy mennyi a tenniveló, ott kell lenni.

Előnye: élvezetes, ha jó a társaság, kialakulhat egy jó közösség, ami motiváló
Hátránya: órarendhez kötött, költséges


Otthoni torna:
pl: DVD-k segítségével, v. korábbi tornaórák gyakorlatai
Ez is lehet megoldás, ha valakinek a futás nem nagy barátja, ha olyan az életritmusa h. nem tud eljárni tornázni ill. rossz idő esetén. Rengeteg termék közül lehet már választani, mindenki ízlésének megfelelően döntsön, ami viszont fontos h. adjuk meg a módját. Ha tudjuk h. csak 15 percünk van, ne kezdjünk hozzá, inkább halasszuk későbbre, amikor lesz időnk. Fontos az is, h. mivel ezt az otthonunkban végezzük, tudjuk leválasztani a nap egyéb tevékenységeiről, ígyha anyukaként amúgy is mackóban vagyunk otthon egész nap, mégis öltözzünk át, szerezzünk be egy polifoam-ot és próbáljunk nyugodt körülményeket teremteni a mozgáshoz - friss levegő (pl. ablaknyitás) stb.

Előnye: egyszer kell csak beruházni, bármikor végezhető
Hátránya: ha nem elég tudatos az ember, nap végére már hulla fáradt és könnyen "lebeszéli" magát róla