2013. szeptember 18., szerda

Csalamádé

Itt a szezonja! Szerintem lehetetlen ma már finom vágott savanyúságot, azaz csalamádét kapni, a legtöbb szinte marja a torkomat nem is akarom tudni mitől, és nem is ízlik. Tavaly kaptam egy szuper receptet, azt variáltam és készítettem el, de mivel igen hamar elfogyott, idén is nekiálltam, de tovább variáltam, h. még "light"-osabb legyen. Az eredmény idén sem lett rossz. :)

Állítólag kb. bármilyen zöldséget bele lehet tenni, én az alábbiakat választottam végül:

1,5 kg paprika 
1,5 kg répa
1,5 kg uborka
1 kg hagyma
1 fej káposzta
 

Mivel végül nem volt elég időm, ill. bele is fáradtam picit a kézi reszelgetésbe, az eredeti kb. 8 kg zöldségből csak a fentieket tettem bele kb, de így is tiszta 5 kg lett a vége.
A fentieket megpucolom és igen vékony szeletelőn legyalulom, majd az alábbi lével nyakonöntöm és 1-2 napig rázogatom, eztuán lehet üvegekbe tenni. 

Lé:


3 dl ecet (10%)
40 dkg cukor (ehelyett  30 dkg Xilit is elég volt nekem)
10 dkg só (én csak 5 dkg-ot használtam m. a Himalája só sztem erőteljesebb)
1 mokkáskanál nátrium benzoát
1 mokkáskanál borkén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése