2011. október 16., vasárnap

Hagymás sütőtök

Ha már szezonban "unjuk" a sült tököt, ami amúgy is édeskés, itt egy gyors és fini sós recept!
a "sütőtökragu"

akármennyi sütőtök (esetleg kimaradt a leveskészítésből stb)

bors

curry-chilli vagy szárított-őrölt Jalapenio (ez az én új kedvencem)
2 kanál olivaolaj
1 fej vöröshagyma (persze ízlés és a sütőtök függvénye h. mennyi)
10 centi póréhagyma (lásd fenti megjegyzés)
olajos magvak (fenyőmag-tökmag-napraforgómag)

A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és kb. 2x2 cm-es kockákra szeljük. Serpenyőben 1 kanálnyi olivaolajon 4-5 percig egy csipet sóval pirítjuk. Ezután felengedjük annyi vízzel h. el ne lepje és fedő alatt puhára főzzük. Ekkor a levét leöntjük (ez egyébként későbbi leves-alapnak is jó, de magában is finom zöldséglé). A serpenyőben a másik kanál olivaolajon a kétféle vékonyra felszelt hagymát megfonnyasztjuk, sózzuk-borsozzuk ill. ízlés szereint a fenti erős fűszerekkel ízesítjük (aki nem szereti a pikánsat, ezt elhagyhatja ezeket). A fentieket összekeverjük, ízlés szerint még az olajos magvakat is hozzáadhatjuk, miután a száraz serpenyőben picit megpirítjuk azokat. (nekem ez kimaradt a levesből, onnan jött az ötlet h. belekeverjem.
a tésztás verzió, a tetején a hagyma picit túlpirult :)

Aki tartalmasabb vacsit szeretne belőle, az mindezt a mixet ráhalmozhatja pl. leveles tésztára (a képen látható a családé és nem reform) és igen finomság kerekedik belőle előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt.

ÉDES verziója ha a puhára főzött sütőtököt csak a tésztára halmozzuk és felkockázott nyers körtével v. almával vegyítjük, fahéjjal megszórjuk, mézzel lecsorgatjuk. Ez túl gyorsan elfogyott, nincs róla fotó. :)

1 megjegyzés:

  1. Kedves követőink! egymillió bocsánat h. ilyen sokáig hallgattunk... mindketten őrült módon behavazódtunk, de azért receptek közben születtek, csak módunk nem volt feltölteni. Mostmár azért majd igyekszünk, de reméljük azért volt fent elég recept, amit kipróbálhattok. :) fogadjátok szeretettel ezt az őszi aktualitást!

    VálaszTörlés