2011. január 9., vasárnap

Káposztás pogácsa



50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1,8 dl langyos víz
1 tk kristálycukor az élesztőhöz

A töltelékhez:
50 dkg fejes káposzta
3 ek olívaolaj
őrölt fekete bors


Egy kevés cukros tejben felfuttatom az élesztőt, a margarint megolvasztom, és összekeverem a tészta többi összetevőivel. Ezután 5-6 percig dagasztom, majd meleg helyen, letakarva 35-40 percig kelesztem. Szerintem egy kicsit kevesebb folyadékkal jobb lenne, mert a tészta túl nedves volt így... Közben az apróra vágott, lesózott és kinyomkodott káposztát az olajon lepirítom, borsozom, és félreteszem hűlni. A megkelt tésztát nyújtódeszkán egy ujjnyi vastagra kinyújtom, majd egyenletesen rákenem a káposzta egyharmadát. Eztuán magam felé félig felhajtom a tésztát, aztán a másik, ellentétes oldalát is felhajtom, majd jobbról és balról is egymásra hajtom, és újra kinyújtom. Ezt a műveletet még kétszer megismétlem úgy, hogy a káposzta másik két harmadát is a hajtogatás előtt rákenem a kinyújtott tésztára. Végül másfél ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét késsel bevagdosom, és kiszaggatom. Sós vízzel megkenem a tetejüket, majd megszórom őket szezámmaggal. Végül kiolajozott/sütőpapíros tepsibe teszem, meleg helyen még 15-20 percig kelesztem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm őket. Mi meleg teával vacsira ettük. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése