2011. január 1., szombat

Zellerkrémleves

kb 8 főre (függ attól, ki mennyire sűrűn szereti)

1 nagy fej zellergumó (az enyém , 80 dkg-os volt)
1/2 vöröhagyma (reszelve v. apró kockára szelve)
3 ek olivaolaj
1 l forralt víz
2 húsleveskocka
só, fehérbors, curry
kevés (kb. 1 dl) főzőtejszín (ez csak 10%-os)
A zellert megpucolom, kb. 2x2 cm-es kockákra szelem. Az olajon megfuttatom a hagymát, erre teszem a zellert, sózom-borsozom (én pici curry-t is tettem bele h. pikánsabb legyen) és kicsit "pörkölöm" benne, esetlegesen nagyon kevés vizet alá öntve, épp annyit h. ne égjen le, de ne annyit h. főzni lehessen benne... Mikor picit már van színe, felöntöm a frissen forralt vízzel (ezzel így időt lehet spórolni, ill. ha többet teszünk bele, akkor hígabb lesz, de mi szeretjük ha sűrűbb és krémesebb) és beleteszem a 2 leveskockát. Puhára főzöm, mikor kész, botturmixxal jól összekeverem, szükség esetén utánízesítem. Belecsorgatom a tejszínt, és összeforralom, ha szükséges, még picit lehet mixelni, hogy jól elvegyüljön benne minden. Most éppen szezámmaggal és hántolt napraforgó maggal tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése