2011. január 8., szombat

Rántás helyett

Találtam egy jó cikket ezzel kapcsolatban. A lényeg:
A hagyományos módszerek (rántás, habarás, stubolás, legírozás) nehezebbé, kalóriadúsabbá, zsírosabbá teszik az ételeket. 
Az egészségesebb eljárások nem terhelik meg a gyomrot, könnyebbé teszik az emésztést:
- sűrítés burgonyával. Megfőzzük, összetörjük, és úgy sűrítünk vele, vagy 5 perccel az előtt, hogy kész az étel, belereszeljük. 5 dl folyadék sűrítéséhez 1-2 közepes burgonyát használjunk.
- étkezési keményítővel. A keményítőt folyadékban először feloldunk, úgy adjuk a forró ételhez. Ezt a fajtát frissen érdemes fogyasztani, mert újramelegítés után folyósabb állagú lehet. 5 dl folyadékhoz 2 evőkanál keményítő, kevés vízben elkeverve.
- saját magával. A megfőtt ételből kiveszünk egy kisebb adagot, turmixgéppel pépesítjük, visszaöntjük, és felforraljuk az egészet. 
- csicseriborsó-, kukorica- és rizsliszttel. Kevés folyadékkal elkeverve alkakalmazzuk A rizsliszttel érdemes vigyázni, mert csak később látszik a hatása. A csicseriborsóliszt esetén 3, rizslisztnél 2-3 ek a főzőlével elkeverve a kukoricalisztnél 1 ek a zöldségek tetejére szórva, majd elkeverve használatos 5 dl folyadék esetén.
Forrás: HarmoNet Nagyi konyhája (ott találtok hozzá recepteket is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése