2011. január 8., szombat

Zabpelyhes sütemény


A tésztához:
20 dkg zabpehely
1/2 l langyos víz
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 ek xilit
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1-2 csipet só
1 dl olaj




A krémhez:
6 dl tej
5 dkg vaj vagy margarin
1/2 citrom reszelt héja
1 cs van. cukor
1 csipet só
3 púpozott ek kukoricakeményítő
1 ek zabpehelyliszt
3 ek xilit

A zabpelyhet fél órára beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje (abból a fél literből, amit előír). Mikor felszívta a vizet, összekeverem a többi hozzávalóval. Egy nagyobb tortaformát kikenek, beleöntöm a tésztát, és 170 fokos sütőben 40-45 percig sütöm. Amíg sül, elkészítem a krémet. Felmelegítek egy lábasban 4,5 dl tejet, beleteszem a vajat, citromhéjat, vaníliás cukrot, csipet sót, és habverővel való folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a maradék tejben elkevert keményítőt, és zabpehelylisztet. Felforralom, hozzáadom a cukrot, de már nem főzöm tovább. A forró krémet öntöm a tésztára, és annak a tetejére tetszés szerint gyümölcsöt teszek. Eredetileg eperrel írja, de nekem most meggy volt itthon. Tálalás előtt érdemes néhány órára hűtőbe tenni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése