2010. december 11., szombat

Gyros pitában



Húshoz:
0,5 kg hús (ki milyenből szereti a gyrost)
1 cs gyros fűszer
kis olaj, amin megpirítod

Öntethez:
1 pohár natúr joghurt
pár gerezd fokhagyma
kis só

Salátához:
2 kígyóubi
7-8 db paradicsom
paprika
lilahagyma
fetasajt

Pitához:
350 ml meleg víz
1 ek méz
1 cs szárított élesztő
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 tk só

A húst apró kockákra vágom, a fűszerkeverékkel bepácolom. Kis pihentetés után serpenyőben kisütöm. 
A salátába belekockázom a zöldségeket, fetát. 
A pitához először összekeverem a langyos vizet az élesztővel, mézzel. Majd a sóval elkevert lisztet hozzágyúrom. Ennyiből nekem 9-10 db szokott lenni. Gombócokat formázok, pita méretűre nyújtom őket, majd belisztezett nyújtódeszkán letakarva fél órát pihentetem. 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen sütöm őket, négyesével. Nekem 8 perc szokott lenni, de figyelni kell, és felfújódás után már csak 2 percig sütni. Mikor kihűl levágni belőle egy csíkot, és a zsebbe tölteni a húst, salátát, joghurtos öntettel leönteni, egy kis salátával az oldalán tálalni. :) 

3 megjegyzés:

  1. Elkészítettem!! :) Graham lisztből, pulykacombbal.
    TÉNYLEG felfújódott a pita! Óriási élmény volt!
    A maradék pitákat jövő héten zsömlének fogom használni, reggelire :)
    Köszi a sok jó receptet!

    VálaszTörlés
  2. Megcsináltam 3/4 rész teljes kiőrlésű búzalisztből és 1/4 rész teljes kiőrlésű rozslisztből. Így nem fújódott fel :(( Azért megettük laposan is :)

    VálaszTörlés
  3. Nahát Kati, köszi a visszajelzést, érdekes h. a második variációd nem jött össze... talán túl nehéz volt a liszt... a rozsliszttel vannak ilyen tapasztalataim. Akkor lehet vissza kell térned az eredeti v. a Graham lisztes verzióhoz!

    VálaszTörlés