2010. december 19., vasárnap

Sütőtök-krémleves

6 főre bőséges:
1 kg (1,20) sütőtök (meghámozva, kikaparva, felkockázva)
2 ek. olivaolaj
só, fehérbors, szerecsendió, gyömbér, curry
6-7 dl víz
2 leveskocka
1-1,5 dl tejszín

Az olajon megpirítom a tököt, majd sózom-borsozom és fedő alatt puhára párolom (ha nincs már benne elég nedvesség valamennyi vizet - pl. fél pohár - öntök hozzá). A vége felé ízlés szerint a fenti fűszerekkel ízesítem. Ha kellőképpen puha, vagy kimerek belőle két merőkanálnyi tök-kockát, vagy ha túlfőtt hagyom és rúdmixerrel pépesítem. Ekkor hozzáöntöm a vízet és beleteszem a 2 leveskockát. Ha összeforrt, beleöntöm a tejszínt (ha kell ízesítem még fűszerekkel). Tálaláskor mindenféle magvakat lehet a tetejére szórni (pl. napraforgó, tökmag, szezámmag)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése